Tjäna Detta! Ett minnesmärke (D-)dag uppsats

jag köpte nyligen avideocassette kopia av Saving Private Ryan, och havewatched det fyra eller fem gånger under de senaste veckorna. Jag har tänkt på det i samband med två betydande dagar som gick nyligen: MemorialDay och 55-årsjubileet för landningen vid Omaha Beach (avbildad i filmens öppnande halvtimme). Jag befann mig upprepade gånger fixerad på filmens sista scener, fördröjningsåtgärden kämpade i den fiktiva staden Ramelle och avslutningen av filmen på den Amerikanska kyrkogården i St.- Laurent-sur – Mer, på bluffarna bakom Omaha, och vad dessa två interfolierade scener kom att betyda för mig och kanske vad de kan betyda för alla amerikaner. Idag (18 juni 1999) komponerade jag denna uppsats.
jag tänkte på hur regissören Steven Spielberg strukturerade de sista minuterna. Först, det är i Ramelle att vi upplever den sista monter beleagured amerikaner, illvilligt reducerats till mindre än en trupp, retirera över en viktig bro till en bombade ut byggnad de har dubbat ”Alamo.”Det är ingen slump att bland explosionerna av handgranater och zing av moderna kulor hör vi ekon av Jim Bowie, Davy Crockett och deras män som modigt håller ut mot Santa Annas 4000 trupper vid det berömda Texas-uppdraget. Fienden, förkroppsligad av hotfulla och kraftfulla Tigertankar och brutala SS-Grenadier, verkar överväldigande och ostoppbar. De scrabble över högarna av krossat trä och sten som arga insekter. Det verkar inget slut på dem. Bazooka raketer studsa ofarligt bort av bepansrade nosar tigrarna. SS-männen rusar framåt och stannar bara för att ondskanligt leverera en statskupp till varje sårad fallskärmsjägare i ångest mitt i spillrorna. De överlevande GIs reduceras till några klipp av ammunition och har tillgripit lobbing murbruk skal på sina fiender. Luften är tung av död och desperation.
när kapten Miller (Tom Hanks) inser att han måste nå detonatorn för att blåsa bron, eller nazisterna kommer att fånga den, står han upp och tar omedelbart en kula i bröstet.dödligt sårad kollapsar han och med sin livskraft börjar ebbing avfyra hans .45 pistol, löjligt trotsig, vid inkräktande Panzer. Den nazistiska tanken Leker nästan med honom, långsamt snubblar över spännvidden och spyr maskingevärkulor runt honom. Sedan, när allt verkar hopplöst, målas en fantastisk motsägelse på skärmen: Miller spenderar svagt en annan runda och mot all logik exploderar tanken i en massiv eldboll.En delad sekund passerar och vi stirrar dumbfounded för ett ögonblick, oförmögen att förena effekten med orsaken, och sedan som kameran lutar Skywards, en P-51 tank-buster raketer overhead, D-Day ränder och silvervingar blinkar i solen. Vi förstår. Kavalleriet har kommit i tid!
Miller är döende. Alla utom två av hans män har dödats i försök att hitta och rädda Ryan (Matt Damon).han rör Ryan över, drar honom nära och berättar för honom en sak innan han dör.
tjäna detta.
i det ögonblicket såg jag omedelbart Miller som varje veteran från andra världskriget som talade med alla andra amerikaner. Det är lika mycket deras döende viskning som det är Millers. tjäna vad vi alla kämpade för och vad många av oss dog för. Den dagen och de tusen plus dagarna av det kriget. Tänk på oss ofta. Kom ihåg våra namn. Glöm inte oss.
för det ögonblicket var jag Ryan, och jag blev tillsagd att tjäna vad varje amerikansk soldat gjorde den dagen, det året, det kriget. Minimalt, genom att aldrig glömma sitt offer. Kanske av, som Ryan själv frågar, genom att leva ett ”bra liv.”(Jag tror att det är kärnan i varför jag skapade den här webbplatsen.) Den fiktiva bron vid Ramelle kunde lika gärna ha varit en bro mellan 1944 och nu. Mellan den generation som kämpade och dog då och den generation som är osäkert nära att glömma sitt offer nu. Å ena sidan manifesterades frihetens fiende av den klumpiga, till synes oövervinnliga Tigertanken som spydde slumpmässig död, förtryck, tyranni; å andra sidan frihet, försvarad av Miller och i slutändan varje soldat som kämpade mot tyranni nazisterna försökte få till världen för 55 år sedan.
sedan, Spielberg mode den slutliga övergången, till filmens mest symboliska scen. Den äldre Ryan står skakigt framför Millers grav på bluffarna ovanför Omaha Beach. Vi är tillbaka i nutiden, där filmen började. Den engelska kanalen nedan är kallblå och splittras i vitt skum när det går sönder på den släta sanden. Vi avlägsnas med tiden från den morgonen var stranden färgad röd med blodet från de unga männen i 29: e divisionen och 2: a Ranger Battalion som nu vilar bland de 9 386 amerikanska döda begravda i marken på Normandie Cemetery. En eterisk grön yta av välskötta Gräs och de bedövande raderna av vita kors och Davidsstjärnor. Där överväger Ryan den hemska bördan han måste bära i 50 år-för att inse att åtta män, med egna framtider, riskerade eller gav upp dessa framtider för hans. Hur kunde någon människa någonsin hoppas på att tjäna det? Tidigt verkade Miller och hans trupp alltför medvetna om den moraliska matematiken när de gick över Normandies hedgerow-land och letade efter den här mannen vars liv på något sätt uppskattades och beräknades vara mer värdefullt än deras. När någon frågar privat Reiben (Edward Burns) att” tänka på Ryans mamma ”för att motivera att riskera åtta liv för att rädda Ryan, säger han helt enkelt” vi har alla mödrar.”Till Reiben, vad gör Ryans liv värt mer? Säger Miller, ” Ryan bättre vara värt det. Han går bättre hem och botar någon sjukdom eller uppfinner en ny, långvarig glödlampa.”Ja, det är en tung börda att bära: tjäna detta. Förtjänar det. Gör dig värdig vårt offer.
så Ryan återvände till Normandie nära slutet av sitt liv och befinner sig brottas med ett moraliskt dilemma av fruktansvärda dimensioner. Efter att han kollapsar gråtande frågar han sin fru om han rättfärdigade offret. hon försäkrar honom att han var en bra man som ledde ett bra liv. Han står sedan, stål själv, och hälsar Miller ’ s cross. Plötsligt var jag Ryan igen och hälsade inte bara Millers kors, utan varje kors på den kyrkogården, och varje veteran i det kriget, levande och döda. Spielberg i det ögonblicket uppnådde för mig en häpnadsväckande överföring. Det kunde lika gärna ha varit mitt öra som Miller hade viskat in. Precis som den äldste Ryan agoniserar över Millers grav för att övertyga sig om att han tjänade vad de åtta männen gjorde, blev jag plötsligt fylld av insikten att mitt eget fria och rikliga liv har blivit döpt i blodet av soldaterna och offren för andra världskriget (och ja, av andra krig). Att de 9 386 männen som begravdes i St. – Laurent-sur-Mer gjorde för mig, på ett mycket riktigt sätt, vad Miller ’ s eight gjorde för Ryan. Att de många fler som kämpade i Normandie i stort gjorde det för mig också. Och så vidare och så vidare. Kanske är jag också skyldig dem alla en redovisning av hur bra jag har levt, om jag har tjänat vad de har testamenterat till mig och världen. Och som Ryan kämpade jag idag när jag tänkte på det här och undrade om jag någonsin kunde göra ekvationsbalansen. Jag bestämde mig för att allt jag någonsin kunde göra var att lägga till mitt ”ljus” till summan av ljus. Jag kunde inte själv vara helt säker. Så jag bestämde mig för att göra vad jag kunde, men särskilt för att inte glömma. Att öva på att komma ihåg. Att fortsätta att minnas dem på något sätt jag kunde. För att se till att vid nästa återförening av takfönster som jag skulle se till att den lilla delmängd av veteraner som jag hade lärt känna skulle veta att jag kände på detta sätt.
jag kom nyligen ihåg att jag brukade titta på 1992-filmen Memphis Belle med min femåriga brorson. Inte en bra film på något sätt, men watchable. Självklart blev han fascinerad av flygstriderna och tänkte inte mycket på den dystra bakgrunden av de spännande stridssekvenserna. Han var en liten pojke stolt över möjligheten att vara pilot kanske, verkligen inte förstå vad en bombplan pilot jobb var. Han ställde inga frågor och jag tvingade inte någon historia på honom. Jag är säker på att han inte visste vad inställningen av filmen var eller vad det innebar. Jag var på samma sätt tillbaka i början av sextiotalet. Jag spelade army med mina kompisar och flög imaginära B-17s i strid mot tyskarna. Vissa dagar bar jag en BAR precis som Reiben och använde den på ”fienden.”Några av oss föll över, döda, några av oss gjorde det inte. vissa dagar blev jag dödad, andra dagar levde jag. (Alla av oss bailed ut och levde innan bombaren kraschade i kanalen.) Först mycket senare i livet kom jag till rätta med de skrämmande ”ekvationerna” i det kriget som jag spelade hela sommaren. Jag upptäckte hur många män som dödades under de första fem minuterna av Omaha-landningarna. Jag lärde mig att varje B-17 som gick ner hade 10 män ombord och att förlora 60 plan på en dag innebar att så många som 600 män dog. De var inte annorlunda än jag. De dog i min ålder. De dog mycket yngre än jag är nu. De dog av slumpmässig shrapnel Skivning genom flygkroppen av en flygande fästning. De dog som de olyckliga männen som råkade stå framför ombord på landningsfartyget i Omaha. De dog när ett artilleri skal hittade sitt rävhål av hundra. De dog på grund av sin otur och någon annans lycka. (Jag har hört berättelser om en kula som passerar genom en GI och dödar den bakom honom.) De dog, som en scen i Saving Private Ryan visar, leende stupified av förvåning strax efter att ha trott att de bara hade undgått döden. Krigets ironier är välkända och de är många.
kanske en dag kommer min brorson och jag att sitta ner och titta på Saving Private Ryan. Kanske blir det en dag då väldigt få veteraner från andra världskriget är runt, eller ens när ingen är kvar. Jag kanske blir lika gammal som de är nu. I det ögonblicket kommer överföringen av minne och erfarenhet som Spielberg uppnådde i sin film vid bron vid Ramelle och vid gravesite vid St.-Laurent-sur-Mer att möjliggöra fortsättningen av minneskedjan. i det ögonblicket, om min brorson frågar hur det verkligen var, kommer jag att kunna berätta för honom inte för att jag var där, utan helt enkelt för att jag valde att komma ihåg vad dessa män berättade för oss innan de avgick. Jag hade förstått ekvationen. Och kanske, om vi som kultur verkligen har tur, kommer min brorson eller andra i hans generation att förstå och välja att komma ihåg, och facklan som den generation som kämpade och vann andra världskriget passerade till min generation kommer i sin tur att överföras till nästa.I anda kommer det alltid att finnas den metaforiska bron vid Ramelle där förändrade generationer kan träffas och förmedla budskapet. Visst kommer Normandie cemetery att vara där i kommande generationer, så de som kommer och försöker förstå vad som hände kan flytta mellan de tysta stenarna och fundera över vad de 9 386 subtraherade själarna lämnade till världen. För mig är Spielbergs budskap förbluffande klart idag, 55 år efter de brutala första sekunderna efter att dörrarna på landningsfartyget sjönk …
varje generation måste producera sin kapten Millers att viska i öronen på alla privata Ryans att komma …
tjäna detta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.