Så vad är tänkt Teater ändå (och varför älskar jag det så mycket)?

28 januari 2020
av Andrew Cooper

jag har tänkt mycket på olika former av teater nyligen och det finns en som jag inte kan komma ur mitt huvud. Teater är till sin natur samarbetsvillig. Det är vad jag verkligen älskar om det. Det är det som gör konstformen så levande. När en författare skriver en bok finns det vanligtvis bara en tolkning av texten: läsaren. Naturligtvis finns det input från redaktörerna, förläggarna etc., men i själva intaget av konsten går det från orden som skrivits av skaparen rakt in i läsarens sinne och den läsaren tolkar historien.

var och en av dessa lägger till en tolkning av texten och när publiken upplever konsten, när de tittar på pjäsen, ser de frukten av många samarbeten inom olika discipliner. Det är det som gör scenkonsten, oavsett om det är teater eller film eller dans, så övertygande.

det finns en metod för teaterskapande som tar denna premiss, förutsättningen för konstnärligt samarbete är hjärtslaget för liveframträdande och ramper upp det ännu längre. Det kallas för devised theatre.

i höstas hade jag det absoluta nöjet att vara en av de fyra regissörerna för Jupiter Theatre ’ s workshop presentation of FOUR, som var en utarbetad teaterskapning av det nybildade Jupiter Ensemble Theatre Syndicate (kärleksfullt kallat JETS). Processen var otrolig, och det påminde mig verkligen om varför jag älskar samarbete så mycket. Nu kanske du frågar, ” Vad är tänkt teater?”och möjligen,” vad menar du med att du var en av fyra regissörer?”. Det är just därför jag skriver detta.

Devised Theatre

att definiera devised theatre är knepigt eftersom det finns så många olika grupper och företag som utforskar devised theatre och de har alla sina egna metoder och metoder som de följer. Underbara företag som Frantic Assembly, Push Physical Theatre och Calgarys egen One Yellow Rabbit kommer att tänka på. Ibland börjar en grupp med ett tema eller en berättelse att anpassa sig, ibland genereras showen från text eller bara från rörelse. Det finns så många sätt att börja ett nytt verk av utarbetad teater. De har, tror jag, vissa saker gemensamt. John Walton, Konstnärlig ledare för Fol Espoir, skrev i The Guardian som utarbetat teater är, ”en process där hela kreativa teamet utvecklar en show tillsammans. Från aktörer till tekniker är alla involverade i den kreativa processen.”

utformad teater är med ett ord samarbetsteater. Det är när ett team av artister arbetar tillsammans för att utforma en show och brukar ta det från början till slut.

jag började verkligen utforma teater, innan jag hade den terminologin för det, när jag deltog i Banff Puppet Theatre Intensive på den gamla Trouts Puppet Workshop 2016. Jag hade gjort lite kollektivt skapande arbete medan jag gjorde min grundexamen, men efter att jag tog examen sökte jag mer utbildning för att främja mig själv som konstnär och det här programmet kom till min uppmärksamhet. Under det intensiva samarbetade vi på ett stycke baserat på texten till dikten Jabberwocky av Lewis Carrol, författaren till Alice in Wonderland. (Detta var förstås innan den gamla Trouts fantastiska produktionen heter Jabberwocky, som premiärde i Edmonton 2017.) Vårt sista marionettprojekt på intensive var också en utarbetad skapelse, med dockor, masker och objektmanipulation, och efter det var jag ansluten till detta sätt att skapa och presentera teater.

Melissa Purcha, som jag deltog i Banff intensive med, och jag fortsatte med att skapa vår första utformade teaterbit tillsammans senare samma år med Maddison Hartloff och Nich Gulyz. Showen var en anpassning av Euripides fragmenterade pjäs Andromeda. Vi betitlade det Perseus & Andromeda och det presenterades av Chimera Theatre på Victoria Fringe Festival 2016. Showen var en stor framgång och det fortsatte att vinna Best of Fest och Best Show Design awards på 2018 Hydra Performing Arts Festival i Kamloops. Med hjälp av liknande tekniker (och bygger på vad vi lärde oss från denna show) Melissa, Maddison och jag fortsatte med att samarbeta på The Robber Bridegroom med Chimera Theatre och Jupiter Theatre förra året med Brittney Martens. Den showen fortsatte med att turnera från Kamloops till Calgary, Regina, Winnipeg, Vancouver och Victoria och den fick fantastiska recensioner över västra Kanada.

utformad Teater

med båda dessa produktioner ändrades artister för visningarna (av olika skäl) och jag älskade att se hur mycket projekten växte och utvecklades och förändrades med nya artister. Det var inte alls bara ett fall av nya artister som kom in och lärde sig spåren av en show som redan var etablerad. I framtagen teater innebär nya artister nya linser och nya ideer och detta skapar ny dynamik för showen.

som dramatiker älskar jag ärligt den här typen av arbete. Samtidigt arbetade jag med fyra, Min one act show One Day öppnar på Paragon Festival på Otherworld Theatre i Chicago, IL. Ett annat manus av mig, Cooney Papers, stänger på Tranquille Tunnel Theatre i Kamloops, före Kristus. Jag är så tacksam att mitt arbete som dramatiker produceras runt Nordamerika. Jag älskar absolut att mina ord tolkas av andra artister och visas för andra publik, men jag längtar verkligen efter att vara mer händer på den konstnärliga processen. Jag älskar att arbeta med regissörer och designers och artister. Som Aaron Burr säger, ” jag vill vara i rummet där det händer!”

utarbetad teater hoppar över dramatikerens och/eller regissörens och/eller företagets steg och kommer med en IDE för en show och skriver texten till den. Texten, om det finns text i showen, och rörelsen och utformningen av showen kommer inifrån ensemblen av artister.

Devised Theatre tar tanken på konstnärstolkning och sätter det i centrum för skapelseprocessen.

laget, oavsett om de är regissörer, designers, dansare eller vad som helst, tolkar tillsammans redan från början. Detta är så kraftfullt eftersom det gör det möjligt för en grupp konstnärer att skapa något som helhet som ingen av dem kunde ha skapat individuellt. En ide tas upp i processen och som inspirerar ytterligare två ideer från andra konstnärer och sedan skapar detta något helt nytt och annorlunda och huruvida den första ideen används eller inte spelar ingen roll eftersom konsten ständigt utvecklas och går framåt. Traditionella repetitionsprocesser är så här (åtminstone de öppna och samarbetande som jag tycker om), men utarbetad teater skapar aktivt ett utrymme för att detta ska ske.

utformad Teater

det finns kraft i att arbeta tillsammans som artister. Det finns kraft att andas tillsammans i ett utrymme med andra människor. Det är därför teater är så imponerande. När jag tittade på showen något som verkligen slog mig är att publiken andades tillsammans med artisterna under hela showen. Jag kunde höra publiken släppa andan med artisterna när de andades ut i slutet av en scen. Jag kunde höra dem andas tillsammans i stunder av spänning. Som jag nämnde i mitt inlägg om varför new Canadian Theatre är viktigt , fann forskning från University College London från 2017 att publikmedlemmarnas hjärtan slog ihop och, så uppenbart som det verkar, andas de också tillsammans. ”Att uppleva live-teaterföreställningen var extraordinärt nog för att övervinna gruppskillnader och producera en gemensam fysiologisk upplevelse hos publiken.”En vanlig fysiologisk upplevelse. Andas tillsammans. Hjärtan slår unisont. Detta är vad kraften i utarbetad teater skapar.

enligt en artikel i The Theatre Times har ”utarbetad Teater blivit ett starkt verktyg för att skapa samtal inom en publik”. Jag kunde inte hålla med mer. Alla konstnärer är tolkar och medarbetare i utarbetad teater och publiken blir de sista medarbetarna eftersom de är de sista tolkarna. Hundra personer som tittar på samma show kommer att komma med hundra olika tolkningar av pjäsen eftersom varje publikmedlem går in i teatern med sin egen bakgrundshistoria, med sitt eget bagage och ideal och politiska åsikter och kärlek och rädsla. Jag tycker att det är riktigt vackert.

även av Andrew Cooper:

en regissör berättar: 15 Saker du borde veta när du auditionerar

spelar new Canadian Theatre Roll?

gå med i TheatreArtLife för att få tillgång till obegränsade artiklar, vårt globala karriärcenter, diskussionsforum och professionell utvecklingsresursguide. Din investering kommer att hjälpa oss att fortsätta att antända anslutningar över hela världen i levande underhållning och bygga denna gemenskap för branschfolk. Läs mer om våra prenumerationsplaner.

 marknaden

älskar att skriva eller har något att säga? Bli en bidragsgivare med TheatreArtLife. Gå med i vår gemenskap av branschledare som arbetar i konstnärliga, kreativ, och tekniska roller över hela världen. Besök vår BIDRAGSSIDA för att lära dig mer eller skicka in en artikel.
Utskriftsvänlig, PDF-e-post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.