En fräschare guide till DevRel

ursprungligen publicerad av Srushtika på Juli 25th 2018 6,837 läser

idag är det första årsdagen av mitt DevRel liv aka jag är inte längre en fräschare. På allmän begäran, här är en artikel som förklarar vad som krävs för att vara i DevRel redan i början av din karriär och det arbete som det faktiskt innebär.

Psst..Innehållet i denna artikel är enbart från mina personliga tankar och erfarenheter och inte en representation av någon av mina professionella strävanden som helst.

Där jag kommer ifrån, dvs Indien, används termen ’fräschare’ för att indikera en person som just har avslutat examen och inte har någon arbetslivserfarenhet. Idag slutar jag vara fräschare. Det är lika uppfriskande som det är nostalgiskt. Det är också sorgligt att jag, som många andra saker, är klar att vara fräschare och jag känner mig redan gammal.

jag fick mitt första jobb som Utvecklarevangelist i ett land som ligger 1000 mil bort från mitt hem. Trots de sex andra jobberbjudanden jag hade i handen som skulle låta mig stanna i min hemstad, jag tog den förra bara för att detta var den enda i DevRel. Den här artikeln är en hjärndump av vad jag har lärt mig om DevRel under det senaste året och varför jag tog jobbet på hela denna kontinent.

DevRel (stenografi för utvecklarrelationer) anses för närvarande vara den mest eftertraktade rollen. Det verkar superdrömmande för ögonen på en icke-DevRel person som tittar på tweets från DevRel människor på Twitter (Ja, det är i grunden vår sylt!). Jag har blivit frågad av minst tusen personer under det senaste året om vad exakt denna roll innebär och hur kan de vara en del av det.

mycket har sagts och gjorts för att förklara utvecklarrelationer och varför det är viktigt för ett utvecklare som står inför företag men jag har aldrig stött på någon som är första jobbet var eller är i DevRel (gissa saker som bara fungerade för mig!). Därför skulle jag vilja dela mitt perspektiv (som nybörjare icke-fräschare om du vill) på DevRel. Det här inlägget är för alla som inte har en DevRel-avdelning i sitt företag och därmed inte riktigt förstår rollen och att det kan vara annorlunda för olika typer av företag. Även för dem som strävar efter att vara en del av ett DevRel-team, bara för att det låter snyggt och roligt.

Observera att detta är min personliga syn på vad jag tycker att det handlar om.

en avdelning för utvecklarrelationer består oftare av roller som Community Manager, Tech Author, Developer Evangelist, Developer Advocate och ibland till och med Tillväxthackare och marknadsförare. Developer Relations syftar till att bygga positiva relationer med utvecklare — som är de primära kunder utvecklare inför företag, såsom Ably, där jag för närvarande arbetar som utvecklare förespråkare.

dessa relationer blir positiva endast när företagets utvecklarkunder är nöjda. Och för utvecklare kommer lycka från en felfri produktdokumentation, enkel navigering på webbplatsen, lyhörd kundsupport, konstruktiv ombordstigning, hjälpsamma handledning, engagerande evenemang/tävlingar och allt däremellan. Det är precis där DevRel-lagets fokus är.

beroende på storlek eller produkt eller genre av teknikföretaget, målen för en utvecklare Evangelist/förespråkare ska skilja sig. (btw, visste du att båda dessa termer används för att definiera exakt samma sak? Läs den här snabba artikeln som min nuvarande chef skrev förra året för att förstå mer. Jag kommer att använda det omväxlande i den här artikeln)

  • i en global MNC är bland annat fokus för en Utvecklarevangelist att vara närvarande vid så många evenemang över hela världen som möjligt, dela allmän teknisk kunskap samtidigt som de nämner att de representerar ett XYZ-företag. Ibland är en Utvecklarevangelist också ansvarig för inbyggda, nyrekryterade utvecklare, för att få dem att vara på samma sida som alla andra.
  • i en teknisk start är fokus för en Utvecklarevangelist att få så många utvecklaranvändare som möjligt för produkten och se till att de befintliga användarna har allt de behöver för att förstå och utnyttja produkten mest.
  • i ett teknikföretag på mellannivå kan fokus för en Utvecklarevangelist inte bara delta i tekniska evenemang utan också bygga olika interna strategier för att locka och behålla utvecklarkunder.

även om det betyder olika saker för olika företag, är det viktiga att det större målet för ett DevRel — team är att dela kunskap-vare sig det handlar om ett programmeringsspråk, om en Programvaruteknikdisciplin eller till och med de tekniska detaljerna i företagets egen produkt.

därför, för mig, en utvecklare Evangelist är tänkt att vara en person som är kapabel att omvandla en avancerad nivå konferenssamtal till något som kan avnjutas av en nybörjare nivå publik, samtidigt som de tekniska detaljerna i det ursprungliga innehållet. Därför, enligt min ärliga åsikt, måste alla resurser som delas av en utvecklare Evangelist innehålla ett inledande material till ämnet som omfattas eller åtminstone länka till andra enkla material, varefter även nybörjare kan följa det avancerade materialet.

Dev erfarenhet i DevRel

det är ett väletablerat faktum att några av de största hjärnorna som bygger lösningar på de mest komplexa problemen ibland bara inte känner sig tillräckligt bekväma för att kommunicera vad de gjorde. Ibland vill de inte slösa tid på att göra det senare eftersom de njuter av det förra mer än någonting.

därför finns det detta enorma gap mellan skaparna av teknik och konsumenter av teknik – vilket är exakt vad ett DevRel-team syftar till att fylla.

som jag nämnde tidigare har mitt första jobb någonsin varit ett i DevRel och även om jag hade arbetat med många hobbyprojekt under college och som praktikant med startups som vill lansera sina tekniska produkter, hade jag ingen heltidsupplevelse som utvecklare på ett företag. Självklart kände jag mig (fortfarande) överväldigad av de fantastiska saker som människor delar på Twitter och jag tänker ständigt, ”Åh min, Det finns så många saker i världen som jag fortfarande inte vet om”. Men sanningen är och lita på mig, Jag har hört det från människor själv — de flesta människor är i samma båt som jag (eller du!).

det finns denna otroligt fantastiska teknik som spottas ut i världen, varje dag. Graden av dess utveckling är helt enkelt utanför gränserna för en enda människa. Därför är det vanligt att en person som är expert på ett område bara känner till sparsamma detaljer i ett annat område, men som publik konsumerar du en kollektiv skapelse av alla dessa olika experter tillsammans, vilket gör att du känner att du är den enda personen som inte vet mycket saker.

om något, varje enskilt inlägg jag ser på Twitter, uppmuntrar mig bara att lära mig något nytt. Om jag gillar det skulle jag naturligtvis spendera mer tid på det, förstå det bra, göra min forskning, experimentera och vara så säker på det att jag nu skulle känna behovet av att dela det med andra på det enklaste sättet så att de inte behöver spendera så mycket tid som jag eller gå igenom så mycket material för att bara ansluta prickarna i slutet. Och, jag älskar att göra detta.

min dag är gjord när jag kan få någon att förstå något de inte förstod förut att jag först nyligen förstod mig själv efter att ha spenderat mycket tid på att förstå. (Komplexiteten i denna mening är ironin: P men det är kul, Nej?)

ibland DevRel kan innebära påtagning flera hattar tillsammans

en enorm DevRel team innebär att varje Utvecklare förespråkare får spendera tid på att experimentera vad som kan vara bäst för företagets utvecklare kunder-när det gäller att skriva intressanta tutorials, talar om de hetaste tech trender, genomföra webbseminarier, skriva tankeväckande tech artiklar, inspelning screencasts, hand ritning skisser som förklarar komplexa datastrukturer/ algoritmer, komma med en mer effektiv teknisk support strategi, bygga en pedagogisk guide för produkten eller många utvecklare händelser som möjligt för att försöka ha ett ansikte mot ansikte interaktion med varannan person i tech.

men ett mindre DevRel-team innebär att göra mer än en av dessa samtidigt. Det är en vacker balansgång som i sig kommer med en experimentell kvalitet. För mycket eller för mindre av något kan vara farligt. Därför utvecklar du ständigt strategierna, håller regelbunden kontroll på mätvärden, analyserar vad som fungerar och vad som inte är baserat på flera variabler etc.

är det en fräschare som är till nytta?

Förvisso har en fräschare inte samma erfarenhet som en person som blir Utvecklarförespråkare efter år av att spendera tid som utvecklare och har förstahandserfarenhet av tekniska problem och lösningar.

så mycket som jag håller med det faktum att en erfaren person är super värd att prata om ett visst tekniskt ämne, spenderar en nybörjare tvärtom tio gånger mer tid på att förstå ämnet själv först. Först då har de tillräckligt med förtroende för att kunna dela det med andra. Även om det kanske inte innehåller samma innehåll som andra erfarna DAs, introducerar det säkert ett helt annat perspektiv att förstå.

alla vill vara en del av DevRel

som jag nämnde detta tidigare finns det en stor önskan hos nyutexaminerade att komma in i DevRel (jag tar skamlös kredit för att ha inspirerat en eller två 😉 ). Även en super cool roll som denna innebär seriöst arbete. Det är ett stort missförstånd att Utvecklare evangelister är dessa hipster människor som strövar runt om i världen dela några grundläggande tips i utvecklingen. Tro mig folk, mycket går bakom kulisserna i varje inlägg som publiceras, varje handledning författad och varje föredrag presenteras. Innehåll är den största utmaningen, en hel del andra saker spelar in samt såsom visuell presentation, tech uppdelning, relevans, tech nivå och längd av materialet, för att nämna några. Att vara på scenen framför tusentals människor, är inte lätt, att vara öppen för att väcka meningsfulla samtal med främlingar som senare fortsätter att vara goda vänner är inte lätt. Att vara öppen för att acceptera kritik offentligt och fortsätta lära sig och förbättra ständigt är inte lätt. Ingenting om det är lätt.

DevRel är inte lätt. Men det är säkert super kul för dem som gillar att vara entusiastiska över de fantastiska saker som byggs och bara inte kan sluta prata om det.

att vara i DevRel betyder naturligtvis också att du inte får spendera så mycket tid på att skriva faktisk kod. Detta är frustrerande för många människor, vilket sedan påverkar hela deras beslut att flytta in i DevRel. Jag har också sett många människor flytta tillbaka till att vara Utvecklare efter att ha tillbringat en kort tid i DevRel. Därför är det mycket viktigt att förstå vad det är innan du bestämmer dig för att vara en del av det.

människor som känner mig, vet att jag är en super pratsam person och jag antar att min mamma är en undergrad universitetsprofessor i CS också ingjutit i mig glädjen att undervisa komplexa saker till andra; därför tror jag DevRel kom naturligt för mig. Jag säger inte att jag är bra på det, men jag älskar att vara involverad i det och lära sig saker som de kommer. Samma passion drev mig att vara associerad med Mozilla Foundation sedan college, först som Firefox-studentambassadör, senare som Rep och nu som teknisk talare. Samma kärlek för att berätta för världen hur lätt något är att de bara trodde var komplicerat, drev mig till medförfattare en bok om virtuell verklighet. Jag älskar att prata och skriva om vad jag vet; och jag är super intresserad av att lära mig vad jag inte gör, på ett sätt som jag sedan kan dela det med andra själv.

om du kunde relatera till den här artikeln på något sätt och det här är något du skulle älska att göra hela tiden, då är DevRel för dig. Börja hitta möjligheter! Men om du inte kunde relatera, då min vän, du hade bara fel uppfattning om DevRel tills nu.

Erfaren Utvecklare != Sr. Developer Advocate / Head of DevRel

vid det här laget skulle du ha förstått att ett DevRel-team har helt olika mål, ansvarsområden, färdigheter som krävs etc, jämfört med antingen ett tekniskt team fullt av utvecklare eller ett marknadsföringsteam. Därför, även om du har tillbringat många år som utvecklare, skulle du behöva spendera lite tid i DevRel själv för att förstå det exakt. Därför är ett hopp från att vara en erfaren utvecklare till en SR.Dev Advocate mycket mindre sannolikt att vara fruktbart för både dig och företaget.

DevRel i Indien

tyvärr är Devrelscenen ganska dyster i Indien. Jämfört med Europa och staterna är antalet konferenser som händer här extremt mindre. Även om många människor (som Siddharth och Dhananjay) som har förstått detta gör stora ansträngningar för att ändra detta genom att organisera några meningsfulla händelser i Indien och ansluta sig till det globala DevRel-samhället genom att bjuda in dem att delta och bidra. Det är dock fortfarande väldigt långt ifrån att teknikgemenskapen betraktar ’Developer Evangelist’ som en naturlig arbetsroll. Det finns en hel del företag som har en DevRel-avdelning, men målen varierar mycket.

jag har själv blivit erbjuden Utvecklarevangelistroller, i företag i Indien, med fokus på vanlig marknadsföring och inte på utvecklare/samhällsbyggande. Detta är en helt fel uppfattning och om du är en av dem, vänligen förstå det innan du hyr. Du ändrar förmodligen betydelsen av denna roll för många människor. Evergreen post av Christian Heilmann är alltid en bra utgångspunkt.

om du är en utvecklare inför tech företag, är det dags att du på allvar börja tänka på att bygga en DevRel team och om du är en individ som vill gå med i en DevRel team för första gången, se till att du får dina fakta rätt och förstå väl vad du får in och göra rätt bedömning.

jag är super glada över att ha avslutat ett år av mitt yrkesliv y ’ all! Jag vill tacka alla som har hjälpt mig att förstå alla möjliga saker och hjälpt mig att växa så mycket som en person och en professionell under det senaste året. Du vet vem du är 🙂 under tiden, om du vill följa mitt arbete, jag också, tweet mycket (men inte så mycket som jag pratar 😉 ). Jag bor för närvarande i London, England och arbetar med en Realtidsdataströmsnätsleverantör, kallad Ably Realtime

bara en snabb hjärndump, så snälla ignorera eventuella grammatiska dumheter. Jag vet att titeln är lite vilseledande eftersom jag inte längre är en fräschare. Men bryr du dig? 🙂

för absolut några frågor, Känn dig fri att nå ut till mig via Twitter. Mina DM är alltid öppna: D

Ciao för nu.

Tags

Join Hacker Noon

skapa ditt kostnadsfria konto för att låsa upp din anpassade läsupplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.