David Koz ger tur till Woodlands

FacebookTwitterLinkedin e-post

även om jazzvärlden inte befolkas av många homosexuella musiker, saxofonisten Dave Koz bucks trenden. Denna Grammy-nominerade musiker producerar album som rutinmässigt tillbringar veckor på topplaceringen på Billboards jazzlistor. I augusti 31, Koz och hans snappy kvintett, David Koz och vänner Summer Horns, gör ett framträdande på Woodlands’ Dosey Doe Big Barn—där biljettpriset inkluderar en kyckling stekt biff och andra Texas delikatesser.

Koz, en 50-något silverräv, är en otrolig musiker och en lika kraftfull LGBTQ-ikon bland jazzmusiker och musikälskare runt om i världen. I ett nyligen samtal med OutSmart diskuterade saxofonisten hans personliga liv, hans musik och hans bands nuvarande 27-stadstur.

Koz är älskvärd och lättsam—egenskaper som bara slog rot efter hans tumultiga barndom. ”Det är roligt,” säger Koz, ” jag har varit ute i ungefär 15 år, och det förvånar mig fortfarande att folk inte vet . Det stör mig inte, även om det är en stor del av vem jag är. Jag hänger inte mitt horn på det-det som definierar mig är min musik.”

Dave Koz och vänner Sommarhorn 2019
(l-r): Gerald Albright, Aubrey Logan, Dave Koz, Kenny Lattimore, Rick Braun (foto av Antonio Dixon)

född och uppvuxen i La (där han fortfarande bor) är Koz mycket nära sin familj. ”Vi är sammansvetsade, särskilt mina syskon och deras barn. Jag är en mycket stolt farbror och gudfar. Jag älskar barn, även om jag inte har någon av mina egna,” Koz säger. ”Jag tänkte på det, men mitt arbete kräver en enorm mängd resor och bidrar inte till en traditionell familj.”

Koz barndom var typisk för en homosexuell Ungdom. ”Jag var blyg,” medger han. ”Jag växte upp, som många unga homosexuella barn gör, med mycket skam. Jag förundras över unga människor nu. De har ett sådant förtroende – något jag inte hade alls. Lyckligtvis, musik var min en ’ go-to. Jag blev beroende av det, som andra kan använda droger eller alkohol. Musik fick mig att må bra om mig själv och, faktiskt, förmodligen räddade mitt liv. Om jag inte hade haft den positiva förstärkningen vid en tidpunkt då jag kände mig riktigt skit om vem jag var, vet jag inte vad som skulle ha hänt. Jag är så tacksam för det, särskilt nu när jag i efterhand inser hur det hjälpte mig att känna och bli den jag verkligen är.”

Koz hade turen att ha haft några bra mentorer tidigt i sin karriär. ”Det var några personer under hela mitt liv som har guidat mig”, säger Koz. När han deltog i UCLA som kommunikationschef förväntade han sig inte att gå in i musikyrket. ”Jag hade inte planerat på en musikalisk karriär, men jag var nyfiken på att se om det kan vara en möjlighet. När jag tog examen verkade det som den perfekta tiden att prova detta experiment. Mycket snart efter att ha lämnat UCLA fick jag ett samtal från Bobby Caldwell, en framstående jazzsångare. Jag provspelade för hans band och fick spelningen.”

Efter det träffade Koz tangentbordsspelaren Jeff Lorber och gick med i sitt band. ”De två killarna, tillsammans med min äldre bror som också är musiker, drev mig att utveckla mitt eget ljud, göra demoinspelningar och börja livet som jazzartist.”

Koz tecknade så småningom med Capitol Records och inledde ett tjugoårigt musikaliskt förhållande. ”När jag var med Capitol reste jag världen. Ingen blev mer förvånad över min karriär än jag. Jag förväntade mig aldrig något av det.”

2004, vid 40 års ålder, beslutade Koz att bli ”helt äkta.”

”olika människor i mitt liv visste att jag var gay”, säger Koz. ”Jag hänvisar till denna period som en” rullande coming-out. Först till college vänner, sedan till familjen, och slutligen till allmänheten.

” detta berg av rädsla som jag hade skapat var mitt största hinder. Varje dag vaknar du mer rädd. Du samlar mer smuts på berget, och varje dag blir berget större och mer omöjligt att skala. Varje dag tänker du, ’ hur ska jag någonsin övervinna detta?’Koz minns.

”Då händer något i ditt liv, och du säger äntligen till dig själv:” Jag bryr mig inte, jag ska börja resan över detta berg.’Då kommer du till andra sidan och du inser att det inte finns något berg!

” jag oroade mig för detta så länge. Denna ’ oro ’ hindrar oss alla från att leva våra bästa liv. Jag förstår det, jag förstår det. Jag känner det hela tiden, men jag älskar att driva igenom det. Ibland, när du tror att det är ’slutet’, är det inte. Jag trodde att jag aldrig skulle komma ut på grund av riskerna. 2004 var det en helt annan värld. Det var väldigt få jazzmusiker.”

Koz hade arbetat hårt för att utveckla en mycket bred fanbas för sina konserter och CD-skivor. ”Massor av olika människor lyssnar på vårt band. Vi har fans från alla delar av det politiska spektrumet, av varje etnicitet, och över det raka och LGBTQ-spektrumet,” noterar Koz.

Men Koz undrade fortfarande: ”vad är folk mina fans specifikt, kommer att göra med den här nya informationen om mig?”

omedelbart efter 2004 års Advokatartikel publicerades fick Koz ett enormt stöd. ”Ett av de trevligaste meddelandena jag fick var från sångaren Melissa Etheridge. Hennes anteckning var kort och väldigt söt. Hon skrev, ’ Grattis. Kom in, vattnet är varmt.'”

individer utanför musikvärlden kontaktade också Koz. ”Den dagen artikeln hände fick jag ett mail från LGBTQ-advokaten David Mixner. Jag kände honom inte på den tiden, men snart fick reda på att han är en ’frihetskämpe’ som har varit i skyttegravarna från början, driver för homosexuellas rättigheter och inkludering. Mixner sa, ’ Jag är ett fan av din. Det är otroligt att du har kommit ut, och jag kommer att arbeta för att se till att folk vet vem du är.”

” Mixner bjöd mig sedan att spela för en grupp kongresslagstiftare. Två veckor senare var jag i Senator Ted Kennedys hem och underhöll en grupp demokratiska senatorer. Jag kunde inte tro att detta inträffade. Jag gick tillbaka en minut och insåg: det här är vad som händer när du upplever äkthet. När du avslöjar alla vem du är för världen händer magi.”

Koz, en evig optimist, säger, ”sanningen är att ingen brydde sig om jag var gay. I den stora planen av saker, det är där jag tror att samhället är på väg. Titta på vad som händer i de nuvarande demokratiska presidentpremiärerna. Borgmästare Pete Buttigieg är igång. Oavsett vilken sida av det politiska spektrumet du är på, det faktum att en homosexuell gift man kör för president—och tas på allvar medan du gör det—är ett tecken på en förändring av attityder i detta land. Det är ett enormt lyft för LGBTQ-samhället, och en fantastisk sak att bevittna. För mig talar det till var världen är just nu. Det är ett tecken på var vi är, går bortom märkning och kategorisering av saker.”

även om han brinner för politik och jämlikhet, njuter Koz mest i sin konstform. Han ser fram emot att återvända till Houston denna månad för att utföra för sina Texas fans. ”Staden har varit en underbar plats för oss och för vår musik sedan början av min karriär. Jag har spelat i Houston i nästan 30 år, på många arenor. Skogen är en första för oss. Vi brukar gå vart jazzpubliken gillar att höra konserter.”

denna sommar Horn national tour är en favorit för Koz. ”Jag växte upp och spelade som en person i en hornavdelning och var en del av en ensemble. Det finns en enorm kraft i den typen av spel. Jord, Vind & Eld; James Brown; Blood, Sweat & tårar; Chicago—Det var den gyllene eran av musik för en ung musiker som jag.”

”vi turnerar hela sommaren med detta fantastiska band, och jag älskar det, säger Koz. ”Livet just nu är” sås tid ” för mig. Det handlar om att dela den här gåvan, ge tillbaka, göra musik och göra människor lyckliga.”

vad: David Koz och vänner Sommarhorn
när: 31 augusti, 6: 30 PM
var: Dosey Doe Big Barn, 25911 I-45 N.
Info: www.doseydoe.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.